2016. Április 13.      15:54

Jelenlegi hely

Még egy lépcső bekerült a rendszerbe - szakmai konferenciát szervezett az Esély Szociális Szolgálat


„Fejlődött a gyermekvédelmi ellátórendszer egy új törvénymódosításnak köszönhetően: a módosítás következtében gyakorlatilag még egy lépcső bekerült a rendszerbe, a járási gyermekjóléti- és családsegítő központok felállásával. Szakmailag örvendetes a változás, hiszen azok a szolgáltatások, amelyek eddig nem álltak rendelkezésre, azok elérhetőek az Esély Szociális Szolgálat ellátási területén – mondta Kulcsár Etelka intézményvezető.

A változtatásról szóló szakmai napot néhány nappal ezelőtt tartották Örkényben, ahol megjelentek a települések delegáltjai, Örkény, Táborfalva és Tatárszentgyörgy polgármestere, az oktatási-nevelési intézmények vezetői, védőnők, a Gyámhivatal vezetője és munkatársa, a Dabasi Járási Gyermekjóléti és Családsegítő Központ vezetői, valamint a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat regionális vezetői. A megbeszélésen azt hangsúlyozták a szervezők, hogy a kommunikáció és az információáramlás a gyermekvédelem területén dolgozók számára rendkívüli jelentőséggel bír, valamint, hogy a jelzőrendszer munkája a mai problémákat ismerve nélkülözhetetlen. Kiemelték továbbá, hogy a probléma minél korábbi felismerése érdekében nyitott szemmel kell járni a gyermekek érdekében.” ..... “A gyermekjóléti szolgálat munkája embert próbáló feladat, azt hiszem ez mindannyiunk hivatása, munkaidőn túl is azon dolgozunk, hogy a gyermekek érdekeit védjük mindenek felett. Sajnos ezen érdekek nem mindig azonosak a szülő jelenlegi érdekeivel. Azonban nekünk hosszú távon azt kell szem előtt tartani, hogy az adott gyermek érdekeit mi képviseli leginkább, illetve hogyan tudjuk ahhoz hozzásegíteni, hogy a társadalom megbecsült tagja legyen, sikeres és boldog emberré váljon, aki már a pozitív mintákat fogja továbbadni. Továbbá aki már fel tudja ismerni, hogy tanulás nélkül sehová nem vezet út.

A gyermekvédelmi munka során nagyon sokszor kerülünk konfliktusba, kaptunk már életveszélyes fenyegetéseket is, azonban nekünk félelem nélkül a gyermekek testi, lelki, fizikális, értelmi és érzelmi veszélyeztetettségét kell megszüntetnünk. Ezért dolgozunk nap, mint nap” – ismertette a munka negatív oldalát az Esély Szociális Szolgálat vezetője.

 

A mindennapi munka mellett éppen ezért igyekeznek szakmai konferenciákat szervezni, hogy az aktuális problémákra segítséget és megoldást találjanak. Ilyen volt tavaly A gyermekek érdeke mindenekfelett c. szakmai nap, valamint a legutóbbi, Nyitott szemmel a gyermekek védelmében c. szakmai konferencia is.

Mindezek mellett a Szolgálat idén már a harmadik alkalommal szervezte meg a “kényeztető napot” gondozottaik számára. Hernádról, Örkényből, Tatárszentgyörgyről érkeztek a vendégek, akik a kényeztetés keretében fodrászt, manikűr-pedikűrt, talp- és hátmasszázst vehettek igénybe. A szépítész-szakemberek – akik Örkényből, Táborfalváról és Hernádról érkeztek – ingyen ajánlották fel közreműködésüket. Amíg a gondozottak egy-egy szolgáltatás igénybevételére várakoztak, a Szabadidőközpont munkatársai teával és zsíros kenyérrel kínálták őket.”

forras:dabasregio.hu/Moldován Ágnes