Jelenlegi hely

Jegyzői Hírlevél


Örkény Város Jegyzője

2377 Örkény Kossuth L. u. 2.  tel: 29-310 020


Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Ez év tavaszától jelezték a hivatal felé az Ön lakókörnyezetéből, hogy csillogó, apró szemű port észleltek a lakóház környékén, az udvaron.
Mivel vélelmezhetően a lakókörzetben található üzem területéről származik az ismeretlen anyag, ezért azonnal felvettük a kapcsolatot a telephelyengedélyt kiadó dabasi hatósággal, valamint a Környezetvédelmi felügyelőséggel. Kértem az ügy fokozott vizsgálatát, és a szükséges intézkedések megtételét.
Többször egyeztettem telefonon és személyesen az üzem vezetőjével, amelyben próbáltam a probléma megoldására sarkalni. Ezúton jelzem, hogy Örkény város Jegyzője nem rendelkezik olyan jogokkal, mely az üzemre bármiféle kötelezettséget róhatna ez ügyben.
A Környezetvédelmi felügyelőségtől június 17-én kaptam megkeresésemre választ, melyben konkrétumok nélkül jelezték, hogy a probléma megoldása érdekében helyszíni vizsgálatot tartottak, aminek megállapításait határozatba foglalják, mely tartalmazza majd az előírásokat.

Június 29-én kiadta Dabas város Polgármesteri hivatala a telephelyengedélyt. Meglepetésemre a Környezetvédelmi felügyelőség nem önálló határozatban rendelkezett az előírásokról, hanem ebbe az engedélybe építette azokat be. Ez mindössze annyi, hogy a tárolt anyagokat locsolnia kell, hogy a szél ne kaphassa fel. Ez véleményem szerint elégtelen intézkedés, hiszen az esős időjárás ellenére is tapasztalható volt a probléma, az nem szűnt meg!
Továbbá tartalmazta a határozat, hogy amennyiben nem szűnnek meg a lakossági panaszok, úgy elrendelhető az anyagok fedett tárolása.
 

Mivel véleményem és a tapasztalatok szerint csak ez lehet a megoldás, a tegnapi napon felvettem a kapcsolatot a dabasi hatósággal és kértem az azonnali felülvizsgálatot. Az ígéret szerint napokon belül helyszíni bejárást tartunk az üzem területén a Környezetvédelmi felügyelőséggel. A hivatal ragaszkodni fog az anyagok fedett tárolásához, ellenkező esetben megfellebbezi a telephelyengedélyt.

Megértem türelmetlenségüket, hiszen tarthatatlan, hogy bárkinek is ilyen körülményeket kelljen elviselnie! Próbáljuk kezelni a problémát, de sajnos a bürokrácia sok felesleges időt felemészt.
Jelzéseik továbbra is fontosak, hiszen így tudjuk hatékonyan képviselni érdekeiket!

                                                     

                                                             Tisztelettel:
                                                            Kollár Zsolt
                                                                 Jegyző

Örkény, 2009. július 7.